Catering

3 marca, 2015 . Ilona Kozłowska

Szukam ciągle nowych smaków, nowych inspiracji na potrawy, które mogą pojawić się na bankietowych stołach. Kilka dni temu zastanawiałam się na kuchnią wegańską i nad tym, czy sprawdziłaby się na imprezach firmowych czy weselach.

Dania wyglądają pysznie, można zrobić z nich małe porcje. Można podciągnąć kuchnię wegańska, jako alternatywną. Jest smaczna. Skąd wiem? Jest w Poznaniu całkiem przyjemna wegańska knajpka, w której przez jakiś czas jadłam wegańskiego burgera, frytki z selera i inne przysmaki. Zaraz, zaraz burger wegański? Tak wegański! Bez mięsa, ale za to z buraczanym kotletem. Z początku sama podeszłam do tego sceptycznie, jednak po kilku kęsach zakochałam się w tym smaku. Coś nowego, coś innego i przede wszystkim coś zdrowego!

Czym jest weganizm i co go odróżnia od wegetarianizmu?

Weganizm to styl życia i myślenia. Weganie wyeliminowali ze swojej diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Wszystko opiera się na warzywach, owocach, produktach naturalnych. To jest główna różnica między weganami a wegetarianinami. Wegetarianie nie wyeliminowali w 100% produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Spożywają sery, jajka, czy mleko. Wegan zastąpi to czymś, co nie jest pochodzenia zwierzęcego.

Dla niektórych może wydawać się to dziwne i niezrozumiałe. Osobiście nie mogłabym zostać weganką, choć bardzo lubię kuchnię wege. Kilka razy się zastanawiałam nad totalna zmianą żywienia, jednak czasem mam ochotę na białe mięso, czy jajecznicę ze szczypiorem.

Weganizm podobnie jak wegetarianizm staje się coraz modniejszy. Tworzą się różne knajpki z typowo wegańskim jedzeniem. Przychodzą zapytania czy w naszym menu znajduje się kuchnia wege. Wcale mnie to nie dziwi. Coraz większa świadomość ludzi, chęć poznania czegoś nowego i większe skupienie na gościach i na tym, co jedzą. Każdy musi być zadowolony. Klienci często zaznaczają, że w menu musi znaleźć się coś dla wegan.

Marzy mi się zrobienie stołu bankietowego w klimacie wege. Podawane przystawki i lekkie zdziwienie ludzi, ze takie cuda można zrobić z produktów, które nie są pochodzenia zwierzęcego.

Kuchnia wege kojarzy mi się głównie z wiosną i latem. Być może, dlatego, że są to lekkie potrawy, które pieszczą nasz zmysł smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero później ocenić. Jestem pewna, że większości mięsożercom zasmakuje wegańskie jedzenie. Nikogo zmusić do zmiany stylu żywienia się nie da, ale można próbować smaków i tego nie należy się bać.

Strasznie denerwują mnie stwierdzenia, że ktoś czegoś nie lubi lub definitywnie neguje kogoś, za to, co konsumuje. Nie próbowałeś, nie znasz, to nie komentuj. Proste.

Osobiście polecam każdemu zjedzenie wegańskiego burgera i mam wielką nadzieję, że kuchnia wege zawita na bankietowych stołach.

  • Miron

    Jestem wegetarianinem i na szczęście coraz więcej jest miejsc tego typu w Poznaniu, gdzie można zjeść coś naprawdę dobrego.
    Jak dla mnie numerem jeden ostatnich tygodni jest Pizzeria Frontiera – http://www.frontiera.pl , gdzie serwują pyszne pizze z bakłażanem w roli głównej. Zdrowo, pożywnie, smacznie i naprawdę po włosku!